Kinek kellene kerülnie a mindfulness gyakorlását?

Published:

A mindfulness egyre népszerűbb, és sok jótékony hatásáról hallunk. Egyes kutatások szerint azonban nem biztos, hogy mindenkinek jót tesz. Egyeseknél súlyosbíthatja a meglévő mentális egészségügyi problémákat, vagy problémákat okozhat. Kinek kellene tehát távol maradnia a mindfulnesstől?

Tartalomjegyzék:

  1. A legfontosabb tudnivalók
  2. A mindfulness népszerűsége és hátrányai
    1. A mindfulness főáramba kerül
    2. Tévhitek a Mindfulness előnyeiről
    3. Tudatosság elfogadás nélkül
  3. Kinek kellene kerülnie a mindfulness gyakorlását?
  4. A Mindfulness-gyakorlat káros hatásai
    1. Pszichológiai problémák
    2. Szomatikus és neurológiai problémák
  5. Egyéni különbségek a mindfulness-élményekben
    1. A belső problémák felerősítése
    2. Ego-Rattling hipotézis
  6. Ellentmondásos bizonyítékok a Mindfulness előnyeiről
    1. Mérsékelt javulás a depresszió és a szorongás terén
    2. Összehasonlítható más beavatkozásokkal
  7. A mindfulness mint a depresszió megelőző kezelése
    1. Mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT)
    2. Hatékonyság az egyes alcsoportok esetében
  8. Meditációval kapcsolatos mellékhatások vizsgálata
    1. Szabálytalan izgalom és szorongás
    2. Dissociáció és érzelmi tompítás
    3. Visszatekintések és végrehajtó funkciózavar
  9. A káros hatások kockázati tényezői
    1. A meditációs gyakorlat időtartama
    2. Kontextus és kulturális megértés
  10. A tudatossággal kapcsolatos nehézségek kezelése
    1. Gepárd ház források
    2. Szakmai segítség kérése
  11. Következtetés
  12. GYIK
    1. Kinek kellene kerülnie a mindfulness gyakorlását?
    2. Milyen lehetséges káros hatásai lehetnek a mindfulness gyakorlásnak?
    3. Miért tapasztalják egyesek a mindfulness negatív hatásait?
    4. Összhangban vannak-e a mindfulness előnyeire vonatkozó bizonyítékok?
    5. Hatékony-e a mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT) a depresszió kezelésében?
    6. Milyen gyakori mellékhatásokról számoltak be a meditációval kapcsolatos tanulmányokban?
    7. Milyen lehetséges kockázati tényezői vannak annak, hogy a mindfulnessnek káros hatásai legyenek?
    8. Mit tegyek, ha negatív változásokat vagy aggasztó tüneteket tapasztalok a mindfulness-gyakorlat során?
  13. Forrás Linkek

Kinek kellene kerülnie a mindfulness gyakorlását?

Fontos átgondolni a kockázatokat, és azt, hogy kinek nem lehet hasznára a mindfulness. Bizonyos mentális egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára jobb lehetőségek is létezhetnek. Okos dolog beszélni egy orvossal, hogy kiderüljön, a mindfulness megfelelő-e az Ön számára.

A legfontosabb tudnivalók

  • Bár a mindfulnessnek számos előnye van, a kutatások azt mutatják, hogy nem biztos, hogy mindenki számára pozitív.
  • Bizonyos mentális egészségi állapotú vagy traumával küzdő egyéneknek óvatosnak kell lenniük a mindfulness gyakorlásakor.
  • A lehetséges kockázatok felmérése érdekében mindenképpen konzultáljon mentálhigiénés szakemberrel, mielőtt belevágna a mindfulness-gyakorlatokba.
  • A lehetséges ellenjavallatok, mellékhatások és óvintézkedések ismerete segíthet a káros hatások mérséklésében.
  • A mindfulness alternatíváinak feltárása egyes egyének számára alkalmasabb lehet egyedi körülményeik alapján.

A mindfulness népszerűsége és hátrányai

Az utóbbi időben a mindfulness nagyon népszerűvé vált. Ma már számos eszközt találhatsz, amely segíthet neked ebben. Ezek közé tartoznak a könyvek, videók és alkalmazások. A 2014-es évet még "A mindfulness évének" is nevezték a felemelkedése miatt. Több ezer tanulmány kimutatta, hogy a mindfulness segíthet számos egészségügyi problémában. Ebbe beletartozik az is, hogy kevésbé leszel szorongó és boldogabb.

A mindfulness főáramba kerül

Sok nagyvállalat alkalmazza ma már a mindfulness-t. Azt mondják, hogy ez jót tesz a dolgozóiknak. A Headspace alkalmazás például emberek millióinak segít abban, hogy figyelmesebbek legyenek. A vállalatok azért szeretik, mert így pénzt takaríthatnak meg az olyan egészségügyi problémákon, mint a stressz. Úgy látják, hogy ez egy jó módja annak, hogy a dolgozók egészségét megőrizzék anélkül, hogy túl sokat költenének rá.

Tévhitek a Mindfulness előnyeiről

Egyesek azonban azt gondolják, hogy a mindfulness csak jó hír. Az igazság az, hogy csak bizonyos problémákon segít egy kicsit. Például kissé csökkentheti, hogy mennyire stresszesnek vagy szomorúnak érzed magad. De nem működik jobban, mint a testmozgás vagy a pihenés. Az alvásban sem segíthet, vagy abban, hogy általában jobban érezd magad.

Tudatosság elfogadás nélkül

A tudatosság és a dolgok elfogadása mindkettő a mindfulness kulcsfontosságú része. Ha nem rendelkezünk mindkettővel, akkor még inkább levertnek vagy aggódónak érezhetjük magunkat. Fontos tudni, hogy a mindfulness nem jelent megoldást mindenre. Egyesek ahelyett, hogy jobban éreznék magukat, rosszabbul is érezhetik magukat, ha nem megfelelően alkalmazzák a mindfulness-t.

Potenciális negatív hatások Prevalencia
Fokozott szorongás Az intenzív és hosszú távú meditációval foglalkozó keresztmetszeti vizsgálat résztvevőinek több mint 60%-a
Depresszió Az intenzív és hosszú távú meditációval foglalkozó keresztmetszeti vizsgálat résztvevőinek több mint 60%-a
Teljes körű pszichózis Az intenzív és hosszú távú meditációval foglalkozó keresztmetszeti vizsgálat résztvevőinek több mint 60%-a
A meditációs elvonulások negatív hatásai 63%-a egy vizsgálati csoportnak
Alapvetően káros hatások (pánik, depresszió, fájdalom, szorongás) 7% egy tanulmányi csoportból

A mindfulness nagyon népszerű, de nem mindenkinek való. Nem biztos, hogy jó, ha már vannak egészségügyi problémáid. A biztonság kedvéért érdemes orvoshoz fordulni, mielőtt elkezdenéd. Egyesek számára a tudatosság különböző módjai jobbak lehetnek. Először mindig ellenőrizd, hogy ez jó ötlet-e neked.

Kinek kellene kerülnie a mindfulness gyakorlását?

A mindfulness mostanában szuper népszerű. De a tanulmányok szerint nem mindenki számára biztonságos. A mentális egészségi állapotú emberek úgy találhatják, hogy ez súlyosbítja a problémáikat, vagy más problémákat okoz.

Nem minden ember számára előnyös a mindfulness. Előbb egyeztessenek orvosukkal. Néhányan talán jobban járnak más módszerekkel vagy az orvossal való beszélgetéssel.

Ha nehéz időszakon mentél keresztül, légy óvatos csak a tudatossággal. Nem biztos, hogy jót tesz neked, hacsak nem segít egy szakember. Bizonyos mentális egészségi állapotú embereknek először szakértői tanácsot kell kérniük.

A mindfulness nem való mindenkinek, bár sokaknak nagyszerű. Okos dolog óvatosnak lenni, különösen, ha veszélyeztetett vagy. Így elkerülheted, hogy rontsd a helyzetet magadnak.

  1. Gondolja át, mi lenne a legmegfelelőbb az Ön számára. Beszéljen mentálhigiénés szakértővel, mielőtt elkezdené.
  2. Vigyázzon az esetleges rossz hatásokra. Ha jeleket lát, álljon meg, és szóljon valakinek.
  3. Keress egy olyan tanárt, aki tudja, hogyan segítsen, amikor a dolgok nehézzé válnak. Ők tudnak a helyes útra terelni.

Az óvatosság és a veszélyek ismerete segít a döntésben. Gondolja át bölcsen a választásait. Lehet, hogy valami más jobban működik neked, és ez is rendben van.

A Mindfulness-gyakorlat káros hatásai

Az emberek gyakran beszélnek a mindfulness jótékony hatásáról. Mégis, tudnunk kell, hogy nem minden jó. Egyes tanulmányok szerint a mindfulness problémákat okozhat az elmében, a testben és az agyban.

Pszichológiai problémák

A mindfulness gyakorlása néha súlyosbíthatja a mentális problémákat. Egyesek például szorongóbbnak, távolságtartóbbnak vagy szomorúbbnak érezhetik magukat, miután kipróbálták. Tanulmányok arról számoltak be, hogy a meditálók 25%-a negatív hatásokat érzett. A buddhista meditálók 73%-a pedig azt mondta, hogy nagyon sokat ártott az életének.

Szomatikus és neurológiai problémák

A mindfulness a fizikai és az agyi problémákkal is összefüggésbe hozható. Néhány probléma a kisebb motiváció, a tanulási problémák és a mások hibáztatása, ha rosszul cselekszünk. Ezek a pontok emlékeztetnek minket arra, hogy mielőtt elkezdjük, ellenőrizzük, hogy a mindfulness jó-e nekünk. Az orvosoknak és a szakértőknek segíteniük kell, ha szükséges.

Kedvezőtlen hatás Az érintett résztvevők százalékos aránya
Egy hónapnál hosszabb ideig tartó negatív mellékhatások 6%
Egy hónapnál hosszabb ideig tartó zavaró mellékhatások 14%
Legalább egy meditációval kapcsolatos mellékhatás 58%
A mindennapi működést befolyásolókáros hatások 37%
Több mint egy hónapig tartó negatív hatások 6%

A táblázatból kiderül, hogy a meditáció sokak számára komoly problémákat okozhat. Néhányan szorongtak, elszakadtnak érezték magukat, vagy gondjaik voltak a gondolkodással és a cselekvéssel. Légy óvatos és ismerd a kockázatokat, ha meditálni szeretnél.

A mindfulness nem mindig jó mindenkinek. Mielőtt elkezdené, beszéljen orvosával vagy szakértővel, különösen, ha korábban mentális vagy traumás problémái voltak. A kockázatok megértésével jobban és biztonságosabban használhatjuk a mindfulness-t.

Egyéni különbségek a mindfulness-élményekben

A mindfulness sokféleképpen hat az emberekre. Vannak, akik hasznosnak találják, mások nem tapasztalnak nagy változást, és vannak, akiknek problémáik vannak. Kulcsfontosságú tudni, hogy nem mindenkinek használ a mindfulness. Bizonyos embereknek különleges támogatásra vagy tanácsadásra lehet szükségük, amikor kipróbálják.

A belső problémák felerősítése

A mindfulness ronthat bizonyos problémákon. Ez megtörténhet depresszió, bipoláris zavar vagy pszichózis esetén. Ha nagyobb figyelmet fordítasz az érzéseidre, akkor ezek a problémák nagyobbak lehetnek.

Ego-Rattling hipotézis

A mindfulness azt is felrázhatja, hogyan látjuk magunkat. Egyeseknél érzelmi sokkot okozhat. Amikor ítélkezés nélkül figyeljük gondolatainkat és érzéseinket, az nehéz lehet. Néhányan szoronghatnak vagy elveszettnek érezhetik magukat, különösen a megfelelő segítség nélkül.

A tanulmányok egyre inkább azt vizsgálják, hogy a mindfulness hogyan hat ránk másképp. A mindfulness sokaknak jót tehet, másoknak viszont nem biztos, hogy az. Ha azon gondolkodsz, hogy kipróbálod, különösen, ha már mentális problémákkal küzdesz, jó ötlet beszélni egy profival. A megfelelő támogatás biztosítása jelentheti a különbséget aközött, hogy hasznos lesz-e vagy sem.

Tanulmány Típus Résztvevők Beavatkozás Intézkedések Találatok
Bagby et al. (2008) RCT 146 (CBT), 129 (PHT) CBT, PHT Revideált NEO személyiségleltár, Hamilton Depresszió Értékelő Skála Megvizsgálták a neuroticizmus hatását a depresszió súlyosságára
de Vibe et al. (2015) RCT 144 (MBSR), várólista MBSR Alapvető karakter leltár A neuroticizmus és a lelkiismeretesség hatásának értékelése a pszichológiai distresszre, a szubjektív jóllétre és a hallgatói stresszre gyakorolt hatásaira.
Nyklíček és Irrmischer (2017) Hosszirányú 167 MBSR Felülvizsgált NEO személyiségleltár, Hangulati állapotok profilja A neuroticizmus szorongásra gyakorolt hatását vizsgálták

Ellentmondásos bizonyítékok a Mindfulness előnyeiről

A mindfulness egyre népszerűbbé válik. Ám előnyeinek bizonyítéka még mindig nem egyértelmű. A legújabb kutatások szerint a mindfulness hatására az emberek egy kicsit kevésbé szomorúak, kevésbé aggódnak, és a fájdalmat is kevésbé érzik. Kicsit segít abban is, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek és jobb az életminőségünk. De, nem mindenkinél működik egyformán. Néhányan talán nem látják ezeket a javulásokat.

Mérsékelt javulás a depresszió és a szorongás terén

A mindfulness segíthet egyeseknek a depresszió és a szorongás kezelésében. Ez jó hír. De a segítségnyújtás más módjai, például az elme megismerése vagy a relaxáció ugyanolyan jól működnek.

Összehasonlítható más beavatkozásokkal

A kutatás a hosszú távú előnyöket is vizsgálta, 3 hét és 3 év elteltével. Azt találták, hogy a mindfulness nem jobb, mint más típusú segítség. Ez azt jelenti, hogy körülbelül ugyanolyan jó, mint azok, nem jobb.

Tanulmány attribútum Mindfulness beavatkozás Kontroll beavatkozás
A depresszió javulása Mérsékelt Mérsékelt
A szorongás javulása Mérsékelt Mérsékelt
A fájdalom javulása Mérsékelt Kis
Stressz javulása Nagyon kicsi Nagyon kicsi
Az életminőség javulása Nagyon kicsi Nagyon kicsi

A táblázat szerint a mindfulness és az összehasonlítások hasonló eredményeket mutatnak. A mindfulness egy kicsit jobban küzd a fájdalommal. De összességében nem sokkal jobb, mint más segítő módszerek. Ez eltér attól, amit a legtöbb ember gondol az erejéről.

A mindfulness mint a depresszió megelőző kezelése

A mindfulness már nem csak azért van, hogy jobban érezzük magunkat - most már a depresszió megállítását is vizsgálják, mielőtt még elkezdődne. Egyes szakértők amindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT) nevű megközelítésre összpontosítanak . Azt vizsgálják, hogy segít-e azoknak az embereknek, akik gyakran nagyon lehangoltak. Kiderült, hogy sok tanulmány szerint jó arra, hogy az ilyen emberek jobban érezzék magukat.

Mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT)

Eleinte úgy tűnt, hogy az MBCT megváltoztathatja a játékot. Úgy tűnt, hogy csökkenti azt, hogy az emberek milyen gyakran érezték magukat újra depressziósnak. De azok számára, akiket még nem sújtott annyiszor a depresszió, talán nem ez a legjobb választás. Gondolj bele, ezeknek az embereknek néha még növelte is az esélyét annak, hogy újra levertnek érezzék magukat.

Hatékonyság az egyes alcsoportok esetében

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy nem mindenki, akinek sok depressziója volt a múltban, ugyanígy érez az MBCT-vel kapcsolatban. Sőt, úgy tűnik, hogy az MBCT azoknak segít igazán, akik nehéz időket éltek át felnőttként. Olyan, mintha valóban az ilyen élményekből való gyógyulás iránti igényükhöz szólna.

Tehát még mindig nem dőlt el, hogy az MBCT mindenkinek való-e. Ezek a történetek emlékeztetnek minket arra, hogy mennyire fontos a terápiát a személyhez igazítani. Azt is elmondják, hogy az orvosoknak mindig be kell avatkozniuk, amikor gyógyulni próbálunk. Így megbizonyosodhatunk arról, hogy a helyes úton járunk a jobb közérzet felé.

Meditációval kapcsolatos mellékhatások vizsgálata

A mindfulness-gyakorlatokat sokan szeretik, de egy tanulmány potenciális kockázatokat talált. A Nemzeti Egészségügyi Intézetekben végzett tanulmányban számos szakértő vett részt. Felfedezték, hogy néhány embernél rossz és hosszan tartó hatása volt a mindfulnessnek.

Szabálytalan izgalom és szorongás

Néhányan úgy érezték, hogy meditáció után nem tudnak uralkodni az energiájukon. Nehezen aludtak el, szorongtak, és elszakadtak a kapcsolattól. Nagyjából 37%-uknak voltak olyan negatív hatásai, amelyek megnehezítették az életüket. Szorongással és az érzelmeik kezelésével küzdöttek.

Dissociáció és érzelmi tompítás

Egy másik aggasztó eredmény az volt, hogy egyesek meditáció után úgy érezték, hogy kiürültek. Ettől nem éreztek sokat, ami jól hangozhatott, de nem volt az. A tanulmány szerint ez nagyon megzavarhatja azt, ahogyan másokhoz viszonyulnak, és ahogyan önmagukat látják.

Visszatekintések és végrehajtó funkciózavar

Néhány meditálónálflashbackeket és agyi problémákat is észleltek. Ez befolyásolta a memóriájukat, a döntéshozatalt és egyebeket. Különösen azok, akiknek már vannak mentális egészségügyi problémáik vagy múltbéli traumáik, találhatják ezeket az eredményeket még aggasztóbbnak.

A tanulmány kimutatta, hogy a jó és a rossz hatások nem különülnek el teljesen. Még ha egyesek meg is gyógyultak a depresszióból, akkor is előfordulhat, hogy rossz hatásokkal kell szembenézniük. A gondos választás tehát kulcsfontosságú. Az orvosoknak a páciensek hátterét szem előtt tartva kell mérlegelniük a mindfulness jó és rossz hatásait is.

A káros hatások kockázati tényezői

A kutatók a mindfulness hátrányait vizsgálják. Találtak néhány dolgot, ami miatt a mindfulness egyesek számára nehézséget okozhat. Fontos ismerni ezeket a kockázatokat, különösen akkor, ha mentális egészségügyi problémákkal küzdesz, vagy ha a tudatosság más módjait keresed.

A meditációs gyakorlat időtartama

Kulcsfontosságú tényező, hogy mennyi ideig meditálsz. Egy tanulmány szerint a nagyon hosszú meditáció, például napi 12-15 óra elvonulásokon, rossz érzésekhez vezethet. Egyeseknél ennyi meditáció árthat ahelyett, hogy segítene, súlyosbíthatja a mentális problémákat, vagy újakat okozhat.

Kontextus és kulturális megértés

A környezet és annak ismerete, hogy honnan jön a meditáció, számít. A Dalai Láma óva int attól, hogy úgy kezdjünk meditálni, hogy nem ismerjük jól. Ha azoktól tanulsz, akik ismerik, a megfelelő háttérinformációkkal, az segíthet biztonságban tartani magad, és az elmélyülést kielégítőbbé teheti.

Kedvezőtlen hatás A résztvevők százalékos aránya
Egy hónapnál hosszabb ideig tartó negatív mellékhatások 6%
Egy hónapnál hosszabb ideig tartó zavaró mellékhatások 14%
Legalább egy meditációval kapcsolatos mellékhatásról számoltak be 58%
A mindennapi működésre negatív hatással járó káros hatásokat tapasztaltak. 37%
Több mint egy hónapig tartó "tartós rossz hatások". 6%

A táblázat azt mutatja, hogy a vizsgálatokban sok ember szembesült a mindfulness rossz hatásaival. Létfontosságú, hogy ismerjük és kezeljük ezeket a kockázatokat. Különösen igaz ez akkor, ha már mentális egészségügyi problémáid vannak, vagy ha különböző mindfulness módszereket keresel.

  • Szabálytalan izgalom
  • Szorongás
  • A disszociáció jelei
  • Érzelmi tompítás
  • Visszaemlékezések
  • Kompromittált vezetői diszfunkció
  • Társadalmi elvonulás
  • Perceptuális túlérzékenység

A leggyakoribb rossz hatások közé tartozott a túlzott éberség, a szorongás, az érintetlenség érzése, az érzelmek hiánya, a rossz dolgokra való emlékezés, a gondolkodási problémák és az egyedüllét vágya. Ha mentális egészségügyi problémáid vannak, mindenképpen beszélj orvosoddal, mielőtt kipróbálnád a mindfulness-t.

A tudatossággal kapcsolatos nehézségek kezelése

Rosszul érzed magad a mindfulness miatt? Nem baj, ha segítséget kérsz. Egyesek kockázatosnak találhatják a mindfulness-t. Nekik mentálhigiénés szakértőktől vagy meditációs oktatóktól kellene tanácsot kérniük. Ezek a profik sokat tudnak ezekről a kérdésekről.

Gepárd ház források

AGepárd Ház segít a meditációval kapcsolatos nehézségekben. Dr. Willoughby Britton indította el. Honlapjukon rengeteg segítséget találsz, például videókat, történeteket és a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek listáját.

Szakmai segítség kérése

Furcsán érzed magad a mindfulness-szel kapcsolatban? Beszéljen egy mentálhigiénés vagy meditációs oktatóval. Ők megértik. Új utakat vagy más gyakorlatokat tudnak javasolni, amelyek jobban illenek hozzád.

Erőforrás Leírás
Gepárd ház Nonprofit szervezet, amely információkat és forrásokat nyújt a meditációval kapcsolatos nehézségekről.
Mentális egészségügyi szakemberek Terapeuták, tanácsadók és pszichológusok, akik a mindfulness gyakorlatok káros hatásainak kezelésére szakosodtak.
Meditációs oktatók Tapasztalt tanárok, akik ismerik a mindfulness gyakorlatok lehetséges kockázatait és ellenjavallatait.

Szakmai segítség igénybevétele javíthat a helyzeten. Segít csökkenteni a rossz hatásokat a tudatosságból. És elvezet a mindfulness biztonságosabb és jó módozataihoz, amelyek megfelelnek a mentális egészségednek. Az egész arról szól, hogy megtaláld, mi a legjobb neked.

Következtetés

A mindfulness-gyakorlatoknak sok jó tulajdonsága van. De nem biztos, hogy mindenkinek mindig jót tesznek, különösen, ha mentális egészségi állapotokkal vagy múltbéli traumákkal küzdesz. Mielőtt belekezdesz, beszélj egy mentálhigiénés szakértővel. Ők meg tudják mondani, hogy biztonságos-e számodra.

Ha a mindfulness talán nem megfelelő az Ön számára, keressen más utakat. Okos dolog megtalálni azt, ami a legjobban megfelel az igényeidnek. A profik segítségének igénybevétele megmutathatja a helyes irányt. Kulcsfontosságú, hogy folyamatosan tanulj, hogy a mindfulness segítsen, ne pedig ártson, különösen azok számára, akiknek esetleg nem felel meg.

A tudatosság hasznos lehet, de okosan kell eljárnunk vele. Lassan haladjunk, kérjünk tanácsot, és legyünk óvatosak. Így biztosak lehetünk benne, hogy kiaknázzuk a jót, amit hozhat. De ugyanakkor azon is dolgozunk, hogy elkerüljük az út során felmerülő problémákat. Ez segít abban, hogy jól vigyázzunk magunkra.

GYIK

Kinek kellene kerülnie a mindfulness gyakorlását?

A pszichológiai problémákkal küzdő embereknek óvatosnak kell lenniük a mindfulnesszel. Ez súlyosbíthatja a problémáikat.

Milyen lehetséges káros hatásai lehetnek a mindfulness gyakorlásnak?

A mindfulness nem biztos, hogy mindenkinek jót tesz. Még több szorongáshoz vagy depresszióhoz vezethet. Lehet, hogy érzelemhiányt okoz, vagy kevésbé leszel képes döntéseket hozni.

Miért tapasztalják egyesek a mindfulness negatív hatásait?

Egyeseknél a mindfulness erősítheti a rossz érzéseket. Megváltoztathatja azt, ahogyan önmagukat látják, ami érzelmi problémákat okozhat.

Összhangban vannak-e a mindfulness előnyeire vonatkozó bizonyítékok?

A mindfulness tanulmányozása vegyes eredményeket mutat. Egy kicsit segít a depresszió és a szorongás kezelésében. De a boldogságérzet vagy a figyelem terén nem sokat tesz.

Hatékony-e a mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT) a depresszió kezelésében?

Az MBCT egyeseknél segít csökkenteni a depresszió visszaesésének arányát. De azoknál, akiknek kevesebb epizódjuk van, lehet, hogy nem működik olyan jól. A legújabb tanulmányok vegyes eredményeket mutatnak.

Milyen gyakori mellékhatásokról számoltak be a meditációval kapcsolatos tanulmányokban?

A meditáció rossz oldalai közé tartozhatnak az energiaproblémák és a szorongás. Úgy érezheted, hogy nem érdekel, vagy nehezen tudsz döntéseket hozni.

Milyen lehetséges kockázati tényezői vannak annak, hogy a mindfulnessnek káros hatásai legyenek?

A túl sok meditáció vagy az ezzel kapcsolatos helytelen nézetek problémákat okozhatnak. A hosszabb meditációk, különösen csoportban, rossz érzésekhez vezethetnek.

Mit tegyek, ha negatív változásokat vagy aggasztó tüneteket tapasztalok a mindfulness-gyakorlat során?

Ha a mindfulness miatt rosszul érzed magad, kérj segítséget. Beszélj egy meditációs szakértővel vagy egy mentálhigiénés szakemberrel. A Cheetah House-hoz is fordulhat támogatásért.

Forrás Linkek

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső